Aplicatiile Inteligentei Artificiale in Oftalmologie

Inteligenta artificiala (AI) schimba rapid felul in care functioneaza multe domenii, iar oftalmologia nu face exceptie. AI a inregistrat progrese rapide in domeniul oftalmologiei, cu precadere in zona diagosticarii afectiunilor oculare, imbunatatirii ingrijirii pacientilor, eficientizarii fluxurilor de lucru clinice si cercetarii.

 

AI ajuta la diagnosticul bolilor oculare 

 

Analiza imaginilor

AI poate analiza imaginile medicale, cum ar fi scanarile retiniene si fotografiile fundului de ochi, pentru a detecta semne ale bolilor oculare precum retinopatia diabetica, degenerescenta maculara legata de varsta si glaucomul. Algoritmii AI pot identifica rapid si precis modele sau anomalii care pot fi dificil de detectat cu ochiul uman.

 

Screening

AI poate fi utilizat pentru screening-ul unor populatii mari pentru boli oculare. De exemplu, un studiu publicat in JAMA Ophthalmology in 2018 a constatat ca un algoritm AI a putut detecta cu exactitate retinopatia diabetica in imaginile retiniene, cu o sensibilitate si specificitate de 90,3%, respectiv 91,6%. Acest lucru sugereaza ca AI poate fi un instrument util in screening-ul pacientilor pentru boli oculare, mai ales in zonele cu acces limitat la oftalmologi.

 

Modelarea predictiva 

AI poate ajuta la prezicerea progresiei bolilor oculare, cum ar fi glaucomul. Prin analizarea datelor pacientului, cum ar fi istoricul medical, demografia si rezultatele imaginilor, AI poate identifica factori care contribuie la progresia bolii si poate prezice care pacienti sunt mai expusi riscului pierderii vederii.Diagnosticarea si tratarea bolilor retiniene inregistreaza progrese remarcabile

 

Depistarea Retinopatiei Diabetice

Retinopatia diabetica este o complicatie comuna a diabetului care afecteaza vasele de sange din retina. Algoritmul AI poate analiza imaginile retiniene si poate detecta semnele retinopatiei diabetice, ajutand medicii sa identifice pacientii care necesita evaluare si tratament suplimentar.

 

Diagnosticul Degenerescentei Maculare Legate de Varsta

Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o cauza principala de orbire la adultii mai in varsta. Algoritmii AI pot analiza imaginile retiniene si detecta caracteristicile specifice ale DMLV, cum ar fi drusenii si modificarile pigmentare, permitand astfel un diagnostic si un tratament mai precoce.

 

Prognozarea Progresiei Bolilor Retiniene

Algoritmii AI pot analiza imaginile retiniene si prognoza probabilitatea progresiei bolilor retiniene, cum ar fi DMLV si glaucomul. Acest lucru poate ajuta medicii sa determine cea mai buna metoda de tratament si sa monitorizeze pacientii mai eficient.

 

Segmentarea Automata a Straturilor Retiniene

Algoritmii AI pot segmenta diversele straturi ale retinei din imagini tomografice de coerenta optica. Acest lucru poate ajuta medicii sa diagnosticheze si sa monitorizeze mai precis bolile retiniene care afecteaza straturile specifice ale retinei.

 

Alte aplicatii ale Inteligentei Artificiale in oftalmologie

 

AI imbunatateste eficienta si acuratetea operatiei de cataracta. Cu ajutorul algoritmilor de invatare automata, oftalmologii pot prezice puterea optima a lentilelor intraoculare pentru fiecare pacient in parte. AI poate ajuta, de asemenea, la planificarea si executia procedurilor chirurgicale, reducand riscul de complicatii si imbunatatind siguranta pacientului.

 

Inteligenta Artificiala schimba modul in care oftalmologii gestioneaza datele pacientilor. Inregistrarile medicale electronice (EMR) devin din ce in ce mai raspandite in oftalmologie, iar AI poate fi utilizata pentru a analiza aceste inregistrari si a identifica modele care pot imbunatati ingrijirea pacientului. De exemplu, algoritmii AI pot detecta pacientii care sunt expusi riscului de a dezvolta anumite boli oculare si pot recomanda masuri preventive.

 

In cercetare, AI accelereaza dezvoltarea de noi tratamente si terapii pentru bolile oculare. Analizand seturi mari de date si identificand modele, AI poate ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine cauzele care stau la baza bolilor oculare si sa dezvolte tratamente mai eficiente.

 

Concluzie

 

Impactul Inteligentei Artificiale in oftalmologie este seminificativ, de la imbunatatirea diagnosticului si a tratamentului pana la imbunatatirea fluxurilor de lucru clinic si progresul in cercetare. Pe masura ce tehnologia continua sa avanseze si mai multe date devin disponibile, potentialul AI de a transforma oftalmologia si de a imbunatati rezultatele pacientilor este enorm. 

 

Din 2013 alaturi de clinicile de oftalmologie din Romania

 

Appsmart Ophthalmology EMR Solution este o platforma software care permite gestionarea centralizata a activitatii unui cabinet de oftalmologie, clinica sau al unui lant de cabinete sau clinici. Sistemul nostru informatic asigura digitalizarea intregului flux operational: programari si receptie, dosarul medical (fise consultatii, protocoale operatorii, prescriptii ochelari, retete medicamente si multe alte formulare), integrare echipamente medicale specifice de oftalmologie, gestiune stocuri magazin optica si/sau sala de operatii, precum si modul transmitere SMS (reamintire programare, ridicare comanda optica, aniversare), modul semnare consimtaminte GDPR sau acorduri pentru operatii pe tableta si un modul pentru programari online din website-ul clinicii.

Atat componenta medicala cat si cea de gestiune optica permit operarea multi-locatie, multi-gestiune si multi-companie.

Vrei sa afli primul noutatile?

Aboneaza-te la newsletter si noi iti trimitem cele mai interesante articole.

Citeste mai mult