Beneficiile digitalizarii in oftalmologie

  Digitalizarea in domeniul medical prezinta numeroase avantaje, incepand de la traseul pacientului, gestionarea datelor medicale si comunicarea dintre pacient si medic, si pana la incorporarea tehnologiei, respectiv a solutiilor digitale in unitatea medicala si optimizarea tuturor proceselor. Scopul aplicatiilor moderne este acela de a facilita o mai buna organizare a unitatii medicale, reducerea erorii umane si cresterea calitatii actului medical.

Folosirea unui sistem informatic in administrarea unei clinici de oftalmologie a devenit o necesitate si, din ce in ce mai multe clinici s-au aliniat acestui trend, iar rezultatele sunt mai mult decat imbucuratoare.

Printre cele mai importante beneficii ale utilizarii unei aplicatii software in gestionarea eficienta a unei clinici de oftalmologie mentionam:

 

  1. Reducerea costurilor

 

Desi in cazul unei solutii software exista un cost initial al implementarii, cheltuielile pe termen lung se reduc semnificativ. Rapoartele medicale pe hartie necesita personal care sa le administreze si sa le organizeze. Pentru un sistem electronic, nevoia de aministrare, stocare si organizare nu mai este necesara. Statistic, putem spune ca dupa ce trece curba de invatare cu folosirea unei solutii software, la 5 consultatii se castiga timpul inca unei consultatii, prin folosirea eficienta a unei solutii software.

 

  2. Accesul la informatie in timp real

 

Toate datele pacientilor (rapoarte medicale, fisiere cu rezultate de la investigatii, retete de ochelari, prescriptii medicale) se regasesc intr-un singur loc, in dosarul electronic al pacientului. Prin sincronizarea proceselor cu sistemul software, toate informatiile sunt actualizate in timp real, astfel ca medicii acceseaza date actuale. Accesarea acestor informatii se poate face instant din orice locatie. 

In plus, in cazul utilizarii unei solutii software, exista posibilitatea integrarii directe cu echipamentele medicale, iar masuratorile sunt primite direct in fisa, economisind timp si evitand eventuale erori umane. 

 

   3. Precizie

 

Fisierele in format fizic, pe hartie, de regula sunt greu de citit si inteles, principala cauza fiind “scrisul de doctor”. Pe langa aceasta, rubrica de tratament si/sau comentarii dintr-o fisa are un spatiu redus, iar medicii trebuie sa se incadreze cu grija in spatiul pus la dispozitie. Raportul medical electronic elimina inconvenientele legate atat de lipsa de spatiu, cat si cele legate de aspect si lizibilitate.

 

  4.  Siguranta datelor 

 

Datele digitale sunt expuse riscului de atacuri cibernetice, dar prin stocarea prevazuta cu sisteme de protectie si cu un mecanism eficient de backup-uri, riscul de pierdere a datelor poate fi evitat. Insa, in ceea ce priveste dosarele fizice, pe hartie, exista intotdeauna posibilitatea de a pierde fisele medicale in urma unor situatii neasteptate precum dezastre naturale (cutremur, inundatii) sau neglijenta.

Datele in format digital pot fi accesate de oriunde, intr-o maniera securizata, de catre personalul autorizat, asigurand disponibilitatea in timp util in cazul in care apare o nevoie. Masurile adecvate de siguranta vor asigura ca datele vor ramane intacte si nu vor fi afectate de neglijenta, dezastre naturale sau alti factori.

 

  5. Integrare echipamente

 

O solutie software bine dezvoltata, permite integrarea cu echipamentele medicale si permite preluarea informatiilor direct in fisa de consultatie a pacientului. Economisind astfel resurse importante si asigurand acuratetea datelor. Prin integrarea echipamentelor medicale specifice de oftalmologie se evita eroarea umana de la transcrierea masuratorilor si se pastreaza centralizat rezultatele investigatiilor efectuate, oferind suport medicilor pentru diagnosticare eficienta si informata.

  

  Din 2013 alaturi de clinicile de oftalmologie din Romania

 

Appsmart Ophthalmology EMR Solution este o platforma software care permite gestionarea centralizata a activitatii unui cabinet de oftalmologie, clinica sau al unui lant de cabinete sau clinici. Sistemul nostru informatic asigura digitalizarea intregului flux operational: programari si receptie, dosarul medical (fise consultatii, protocoale operatorii, prescriptii ochelari, retete medicamente si multe alte formulare), integrare echipamente medicale specifice de oftalmologie, gestiune stocuri magazin optica si/sau sala de operatii, precum si modul transmitere SMS (reamintire programare, ridicare comanda optica, aniversare), modul semnare consimtaminte GDPR sau acorduri pentru operatii pe tableta si un modul pentru programari online din website-ul clinicii.

Atat componenta medicala cat si cea de gestiune optica permit operarea multi-locatie, multi-gestiune si multi-companie.

 

 

                               Articol aparut initial in revista Jurnal de sanatate Oftalmologie 2022

Vrei sa afli primul noutatile?

Aboneaza-te la newsletter si noi iti trimitem cele mai interesante articole.

Citeste mai mult

Noutati

Cum a fost la Asia Tech x Singapore 2024

 In perioada 29-31 mai, am fost prezenti impreuna cu alte companii de tehnologie din Romania si cu sprijinul ATIC la Asia Tech x Singapore (AtxSG).