Avantaje soft vs hartie in clinicile de oftalmologie

 De-a lungul ultimilor ani, din ce in ce mai multe clinici de oftalmologie au inceput sa utilizeze o solutie software in detrimentul clasicelor fise medicale pe hartie. Aceasta schimbare s-a produs in urma dorintei de optimizare a tuturor proceselor in cadrul unitatilor medicale, iar urmarile acestei schimbari s-au tradus prin mai putine erori umane, o ingrijire mai eficienta a pacientilor, un timp redus in salile de asteptare, mai putine cautari in arhiva si o optimizare a costurilor. Folosirea unui sistem digital in administrarea unei clinici de oftalmologie a devenit o necesitate si, din ce in ce mai multe clinici s-au aliniat acestui trend, iar rezultatele sunt mai mult decat imbucuratoare.

 

  Am adunat in acest text principalele avantaje ale folosirii aplicatiilor software in detrimentul modelului clasic de “raport medical pe hartie”. 

 

   1. Reducerea costurilor

 

  Desi in cazul unei solutii software exista un cost initial al implementarii, cheltuielile pe termen lung se reduc semnificativ. Rapoartele medicale pe hartie necesita personal care sa le administreze si sa le organizeze. Pentru un sistem electronic, nevoia de aministrare, stocare si organizare nu mai este necesara. Statistic, putem spune ca dupa ce trece curba de invatare cu folosirea unei solutii software, la 5 consultatii se castiga timpul inca unei consultatii, prin folosirea eficienta a unei solutii software.

 

  2. Spatiul de depozitare

 

  Majoritatea clinicilor de oftalmologie au nevoie de spatiu de depozitare a arhivei cu documentele medicale in format fizic. Nu numai ca acele documente ocupa mult spatiu, dar nu sunt nici prietenoase cu mediul inconjurator, si, in timp se degradeaza. Fisierele in format electronic sunt stocate in siguranta in cloud, necesita mai putine resurse in administrare si ofera acces instant tuturor celor care au nevoie.

 

  3. Siguranta datelor

 

  Atat formatul pe hartie, cat si cel electronic sunt supuse risculului securitatii. Daca rapoartele medicale sunt in format fizic, pe hartie, exista riscul pierderii acestora datorate unei erori umane sau sa fie deteriorate in urma unor dezastre naturale precum un incendiu sau o inundatie. Majoritatea unitatilor medicale pastreaza o singura copie a fiselor, asadar odata pierdute, sunt pierdute pentru totdeauna. 

Exista riscuri si in cazul fisierelor in format electronic, aici existand riscul accesarii acestora de catre persoane neautorizate, de aceea, este important ca accesul sa fie permis exclusiv persoanelor avizate. 

 

  4. Accesul la informatie

 

  De regula, in cazul informatiilor regasite in format fizic, accesul se face greoi – trebuie cautat in depozit, scanat si trimis pe mail, un proces dificil si care consuma resurse umane si timp. In cazul sistemelor electronice, accesul la orice informatie are loc instant, astfel pacientii au parte de cea mai buna ingrijire in timp util. Toate datele pacientilor (date medicale, fisiere cu investigatii, retete, trimiteri, rezultate) se regasesc intr-un singur loc, in dosarul electronic al pacientului.

In plus, in cazul utilizarii unei solutii software, exista posibilitatea integrarii directe cu echipamentele medicale, iar masuratorile sunt primite direct in fisa, economisind timp si evitand eventuale erori umane. 

 

  5. Precizie

 

  Fisierele in format fizic, pe hartie, de regula sunt greoi de citit si inteles, principala cauza fiind “scrisului de doctor”. Pe langa aceasta, rubrica de tratament si/sau comentarii dintr-o fisa are un spatiu redus, iar medicii trebuie sa se incadreze cu grija in spatiul pus la dispozitie. Raportul medical electronic elimina inconvenientele legate atat de lipsa de spatiu, cat si cele legate de scrisul mai putin lizibil.

 

  Concluzie

 

  Rapoartele pe hartie sunt de domeniul trecutului. Un sistem electronic ales cu grija, bine planificat si implementat este absolut necesar in vremurile in care traim. Selectarea cu grija a furnizorului, verificarea experientei acestuia, feedback-ul clientilor si calitatea serviciilor oferite, sunt urmatorii pasi in procesul de digitalizare al clinicii tale.

 

  Alege Appsmart Ophthalmology EMR pentru clinica ta

 

De mai bine de 8 ani, suntem partenerul de incredere a peste 650 de medici oftalmologi din peste 120 de clinici de oftalmologie. Solutia Appmart Ophthalmo optimizeaza in siguranta toate procesele din cadrului unei clinici, de la programari si integrarea echipamentelor medicale, pana la rapoarte medicale si financiar. 

Vrei sa afli primul noutatile?

Aboneaza-te la newsletter si noi iti trimitem cele mai interesante articole.

Citeste mai mult

Noutati

Cum a fost la Asia Tech x Singapore 2024

 In perioada 29-31 mai, am fost prezenti impreuna cu alte companii de tehnologie din Romania si cu sprijinul ATIC la Asia Tech x Singapore (AtxSG).